De Mirena-spiraal

De Mirena-spiraal, ook wel bekend als het hormoonhoudend spiraaltje, is T-vormig en 32 mm lang en breed. Het wordt door een arts ingebracht in de baarmoeder en is vijf jaar werkzaam. Eerdere verwijdering, bijvoorbeeld bij klachten of een zwangerschapswens, is echter altijd mogelijk. De Mirena-spiraal bevat één soort hormoon, namelijk progestageen. Omdat de Mirena heel plaatselijk werkt , is afgifte van een relatief kleine hoeveelheid hormoon genoeg om een zwangerschap te voorkomen.

De hormoonspiraal werkt op meerdere manieren. Allereerst zorgt de Mirena voor indikking van het slijm in de baarmoedermond, waardoor zaadcellen niet kunnen doordringen in de baarmoeder. Tevens zorgt het hormoon in de spiraal er ook voor dat de activiteit van de zaadcellen vermindert. Tot slot verandert progestageen het baarmoederslijmvlies zodanig dat de baarmoeder ongeschikt is voor een zwangerschap.

De eerste drie maanden na het plaatsen van de Mirena kan onregelmatig bloedverlies optreden, meestal kleine hoeveelheden, ook wel ´spotting´ genoemd. Na drie tot zes maanden is dit voorbij en treedt er nog slechts af en toe een bloeding op. Een jaar na het plaatsen van een Mirena-spiraal heeft ongeveer 75% van de vrouwen licht bloedverlies gedurende twee dagen per maand en 20% heeft zelfs helemaal geen bloedverlies meer, dit kan overigens geen kwaad.

Betrouwbaarheid

De Mirena-spiraal is een van de betrouwbaarste anticonceptiemethoden die er in Nederland zijn. Het zwangerschapscijfer ligt tussen de 0,1 en 0,2. Dit betekent dat als een groep van 1000 vrouwen een jaar lang de Mirena als anticonceptie gebruikt, daarvan 1 tot 2 vrouwen zwanger worden.

Als de Mirena tijdens een menstruatie geplaatst is, is deze meteen betrouwbaar. Als de Mirena niet tijdens een menstruatie geplaatst is, is het nodig om gedurende zeven dagen een extra anticonceptiemethode te gebruiken.

Gebruik

De Mirena-spiraal wordt ingebracht door de huisarts of gynaecoloog. Vaak gebeurt dit tijdens de menstruatie, omdat het zeker is dat je dan niet zwanger bent en de baarmoedermond iets open staat. Het inbrengen is dan ook minder pijnlijk.

Door middel van een inwendig onderzoek wordt de ligging van de baarmoeder bepaald, vervolgens wordt er een speculum (ook wel eendenbek genoemd) in de vagina gebracht. Deze zorgt ervoor dat de baarmoedermond goed te zien is. De baarmoedermond wordt met een speciale tang vastgepakt en met een staafje wordt de diepte van de baarmoedermond gemeten. Daarna wordt het spiraaltje via een dun hulsje ingebracht. Dit kan gevoelig zijn. Waarna het hulsje wordt teruggetrokken, blijft het spiraaltje achter in de baarmoeder. Uit de baarmoedermond steken nog twee draadjes die aan de Mirena vastzitten en noodzakelijk zijn om de spiraal later (maximaal na vijf jaar) weer te kunnen verwijderen. Deze draadjes worden kort afgeknipt. Na het inbrengen houd je vaak nog wel een paar uur last van een kramperig gevoel in je onderbuik.  

Wanneer starten met de Mirena-spiraal na de bevalling?

De Mirena-spiraal kan vanaf vier weken na de bevalling ingebracht worden. Wel is het belangrijk dat de baarmoeder al voldoende gezakt is. In de praktijk zal de spiraal dan ook pas na zes weken worden ingebracht. Deze termijn is geschikt, omdat de baarmoedermond dan nog iets open staat. Het inbrengen gaat makkelijker en is minder pijnlijk. Het precieze tijdstip bepaal je in overleg met je huisarts/gynaecoloog.

Kosten

De Mirena kost € 128 per vijf jaar. Vanaf januari 2011 worden de anticonceptiemiddelen voor vrouwen ouder dan 21 jaar niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Vanuit de aanvullende verzekering wordt de Mirena vaak wel vergoed. Kijk of je eventuele aanvullende verzekering de Mirena-spiraal vergoedt.

Voordelen

Nadelen

Voor meer informatie over deze anticonceptiemethode raden wij je aan om contact op te nemen met je huisarts (of gynaecoloog).